GStwin.com GS500 Message Forum

Other => Tard Farm => Topic started by: rich3389 on January 26, 2015, 06:05:49 PM

Title: gs500e no spark on left cylinder
Post by: rich3389 on January 26, 2015, 06:05:49 PM
I am trying to track down a problem with a bike I recently purchased. I bought the bike with the left cylinder not firing. I tracked  it down to the left coil not providing spark. Things I have done so far is...

Swapped the coils around and it still did not fire on the left side.
The orange wire does provide the coil with 12 volts. Checked all other connections around the coil area and the CDI area.
I tested the signal generator and the resistance was in spec as well as both primary and secondary for the coils.

I am at a loss now any other ideas?  :dunno_black:
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: floatingLomas on January 26, 2015, 06:51:36 PM
So you're sure there's no spark from that side?

I ask because my left cylinder wouldn't fire, and it turned out to be a leaking vaccuum diaphragm which was drowning out the cylinder.  Capping the vaccuum ports and running on prime solved it.

If it ain't that, I got nothin. :P
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: rich3389 on January 26, 2015, 07:12:49 PM
So you're sure there's no spark from that side?

I ask because my left cylinder wouldn't fire, and it turned out to be a leaking vaccuum diaphragm which was drowning out the cylinder.  Capping the vaccuum ports and running on prime solved it.

If it ain't that, I got nothin. :P

I am sure, I took the spark plug out and grounded it to the engine while running and it wasn't sparking.
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: floatingLomas on January 26, 2015, 10:47:20 PM
Alright, then I got nothin. :(
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: gsJack on January 27, 2015, 05:09:52 AM
Long shot, you switched coils and problem remained on left side.  Did you change plugs or switch them side to side?
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: sledge on January 27, 2015, 12:11:24 PM
Look on the negative battery terminal...is the small black wire connected?

Its the return for the ignition control module. If its not connected or making a poor connection all sorts of weird shaZam! happens  :thumb:
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: rich3389 on January 27, 2015, 03:54:18 PM
Look on the negative battery terminal...is the small black wire connected?

Its the return for the ignition control module. If its not connected or making a poor connection all sorts of weird shaZam! happens  :thumb:

This was it. Only 2 strands of wire were hanging on for dear life. Thanks!
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: bmf on January 27, 2015, 08:29:06 PM
Nice one sledge!
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: gsJack on January 27, 2015, 08:46:14 PM
Good call, didn't know what that small ground wire was for. 

From moto e direct.
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: sledge on January 28, 2015, 02:47:04 AM
Now then Dennis.......see what a bunch of rude, offensive, clueless and unhelpful people we are....especially me!

 :D :D :D
Title: Re: gs500e no spark on left cylinder
Post by: dennisgb on January 28, 2015, 08:27:33 AM
And so capable of patting yourself on the back and showing your arrogance at the same time.

Yes you are the God Sledge! I should bow down and kiss your feet.

I would if you weren't such a total TWIT!

Such a small little life you lead that you have to be master of the GSTwins Forum.  :o

 :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: